06-06-14

"Praia da Luz heeft buik vol van Maddie"

media_xll_6800890.jpg


media_xll_6800891.jpg


Zeven jaar na haar verdwijning speurt de Britse politie in het Portugese Praia da Luz naar Madeleine McCann. Maar in het dorp waar ze verdween, hebben de bewoners er flink genoeg van. "Er komen alweer talloze afzeggingen binnen van toeristen".
© reuters.


© getty.

"Nee hè, niet nóg eens, daar gaan we weer." De Nederlandse Joy Fasen van het appartement Quinta Paraisa da Mia in het Portugese toeristendorp Praia da Luz zegt het eerlijk: dit waren haar eerste gedachten toen begin deze week de Britse politie begon aan de zoveelste zoektocht naar een spoor van de al sinds 2007 vermiste peuter Madeleine McCann.

Agenten
"Wéér komt Praia da Luz negatief in het daglicht, wéér zoeken, wéér politiewagens in een dorp waar je normaal nooit politie ziet. Er zijn altijd weer toeristen die denken: "zoveel agenten in het dorp, er zal toch wel iets mis zijn, ik ben hier met mijn kinderen, is het hier wel veilig?"

In de Portugese krant Algarve Resident prijkte gisteren een foto van de al wat oudere Nederlandse dame Nana met een spandoek: "Dig up the lies, not Luz" (graaf naar de leugens, graaf niet in 'Luz') als protest tegen de zoveelste 'zinloze' zoektocht naar Maddie.

"De mensen hier hebben er echt hun buik vol van," vertelt Nana, al 15 jaar inwoner van Praia da Luz. "Er komen alweer talloze afzeggingen binnen van toeristen. De politiek hier staat enorm onder druk om echt elk jaar vlak voor de zomer weer een zinloos, maar schadelijk onderzoek te starten. En wat vinden ze dan: een verdachte die op het moment van de verdwijning al 2 jaar dood blijkt te zijn. Elk jaar verzinnen ze weer wat om hier te zoeken. Zelfs als ik iets onzinnigs roep: "aliens hebben Maddie meegenomen", komen ze volgend jaar wéér zoeken."

Mysterie
De toen 3-jarige peuter Madeleine McCann verdween in mei 2007 in Praia da Luz toen haar ouders haar even alleen lieten in appartement Ocean Club in het dorp. Het complex bestaat nog, maar ging zwaar gebukt onder de negatieve publiciteit. Eindeloos veel scenario"s en zoektochten leidden nooit tot een oplossing van het mysterie rond Maddie.

Dat de Britse politie nooit vertrouwen heeft gehad in de Portugese collega's, heeft ertoe geleid dat alles rond de hotels in het dorp nu 7 jaar later door Engelsen wordt overgedaan. Met speurhonden, drones met fotocamera's en dure radarapparatuur wordt Praia da Luz weer afgegraasd.

Op het wat hoger gelegen onbebouwde deel zette de politie enkele witte tenten op, wat leidde tot opwinding "dat er wat gevonden zou zijn". Engelse fotografen brengen de zoektocht vanaf de daken van appartementen met telelenzen in beeld. Ook rioolbuizen op een steenworp afstand van de hotels worden met camera's afgespeurd.

Paragnosten
Joy Fasen gelooft niet dat er iets gevonden gaat worden. Paragnosten, gelukszoekers, zelfbenoemde detectives, alles en iedereen met een theorie over de Engelse Madeleine McCann zag ze de voorbije jaren komen en gaan.

"We hebben alle respect voor de familie van Maddie," zegt Fasen. "Ik heb zelf twee kinderen, het lijkt me een nachtmerrie. Maar ze laten het nóóit los en ie-der-een hier heeft al zo vaak meegezocht, alles is onderzocht. Ze zoeken ook op het strand. Zeven jaar later! Er zijn zoveel stormen overheen gegaan. Daar kán niks meer liggen. Het lijkt me onmogelijk dat hier in Praia da Luz nog iets te vinden is."

Bron:HLN

De commentaren zijn gesloten.