06-06-14

VAB waarschuwt voor zomers weekend: temperatuur in auto tot 92 graden


Let op als je je wagen de komende dagen achterlaat in de volle zon. Uit een onderzoek van VAB blijkt dat de temperatuur in je auto kan oplopen tot 92 graden.


Wie zijn wagen enkele uren achterlaat op een parkeerplaats in de ­blakende zon, zal na zijn terrasje het gevoel hebben in een oven te stappen. En eigenlijk is dat ook gewoon zo, volgens de VAB.

De mobiliteitsorganisatie deed op een zonovergoten dag een test met drie wagens: twee zwarte en één witte. Van de twee zwarte auto's werd eentje uitgerust met een zonne­werend scherm achter de voorruit. Na één uur was de binnentemperatuur (31 graden) van de zwarte wagens al 6 graden hoger dan de buitentemperatuur (25 graden). In de witte steeg de temperatuur slechts met 4 graden. Na 6 uur volle zon was de binnentemperatuur in de donkere auto's gestegen tot 50 graden, in de witte ging het kwik tot 46 graden.

Twee conclusies: de kleur van een wagen helpt een klein beetje om de temperatuur onder controle te houden en een zonnewerend scherm heeft geen effect op de binnentemperatuur van een auto die in de zon staat

Bron:HLN

De commentaren zijn gesloten.