18-07-14

Slachtoffer steekpartij RAW13 loopt hoofdverdachte tegen het lijf

6909944.jpg


Groot was de verbazing bij Christophe Decoene (49), toen hij in Menen de hoofdverdachte van de dodelijke steekpartij in Torhout tegen het lijf liep. Decoene raakte - bijna dag op dag 3 jaar geleden - zwaargewond bij de raid door leden van RAW13. "Die man woont op drie kilometer van mijn deur. Wie garandeert mij dat die gast mijn gezin niets aandoet?"

6909945.jpg

Christophe Decoene kon zijn ogen niet geloven toen hij de 23-jarige Kevin D. in het centrum van Menen zag voorbijstappen. Kevin D. is immers de hoofdverdachte van een dodelijke steekpartij op 15 juli 2011 in de Stationsstraat in Torhout. Vijf leden van de hip-hopbende RAW13 richtten er toen een bloedbad aan. De 21-jarige Jeroen Balloey, een onschuldige jongeman die een hamburger stond te eten, overleefde de gewelddadige raid niet. Dj Karim M'Hedhebi en portier Christophe Decoene uit Menen werden zwaargewond door steken van een machete.

"Ik had eigenlijk dood moeten zijn", zucht Decoene. "Mijn darmen hingen uit mijn buik. Dankzij de dokter in het ziekenhuis van Torhout heb ik het gehaald." Ondertussen zijn we bijna drie jaar verder. Groot was de verbazing van Decoene toen hij onlangs één van zijn belagers doodleuk aan de Grote Markt in Menen zag langs-lopen. "Ik geloofde mijn ogen niet", zegt Christophe Decoene. "Ik had die gast slechts één keer in mijn leven gezien en dat was op de dag van de feiten." Decoene, die zelf van geen kleintje vervaard is, wou er het fijne van weten. Hij sprong op zijn fiets en zette de achtervolging in. "Toen ik zijn naam riep, draaide hij zich om. Ik vroeg hem waarom hij die jongen zomaar had doodgestoken, maar daar kon hij geen antwoord op geven. Ik heb het gevoel dat hij niet echt veel spijt heeft van zijn daden." Decoene trok meteen naar de politie. "Ik kreeg te horen dat die man nu in Menen woont en dat hij vrij is zonder voorwaarden. Hij kan dus gaan en staan waar hij wil, in afwachting van zijn proces", klinkt het.

De politie van de zone Grensleie bevestigt dat Christophe Decoene bij hen aanklopte met het verhaal. Bij nazicht in het dossier bleek inderdaad dat er geen weet is van lopende voorwaarden tegen Kevin D. Mocht de man over de schreef gaan, dan kan hij overgedragen worden aan het parket.

Avondklok

Kevin D. is sinds 20 november op vrije voeten. Volgens zijn raadsman, meester Hans Beerlandt, staat zijn cliënt wel degelijk onder voorwaarden. "Zo mag hij niet in Torhout opduiken en moet hij zich aan een avondklok houden. Het staat hem wel vrij in Menen te komen. Hij heeft zich tot nu strikt aan zijn voorwaarden gehouden." Christophe Decoene vindt het onbegrijpelijk. "Dat wil gewoon zeggen dat mijn vrouw die gast overal tegen het lijf kan lopen. Wie garandeert mij dat die kerel haar niks aandoet? Of mijn zoon?"

In het dossier van de dodelijke steekpartij waren er aanvankelijk zes verdachten. Twee daarvan werden buiten vervolging gesteld, omdat ze geen aandeel hadden in de raid. Vier anderen blijven over : Kevin D., Jacky L., Robin V. en Kevin G. Enkel Jacky L. zit nog in de cel. Ook hij was eerder vrijgelaten, maar nadat hij in dronken toestand een zwaar ongeval veroorzaakte, werd hij weer achter tralies geplaatst. Kevin D. blijft de hoofdverdachte in de affaire, maar over de precieze omstandigheden heerst nog altijd geen volledige duidelijkheid. Hopelijk brengt het assisenproces meer klaarheid. Dat start ten vroegste dit najaar.

bron:HLN

11-07-14

Overvallen vrouw: "Hopelijk is baby OK"
Bron :HLN

Ronald Janssen heeft vriendin

media_xll_6894410.jpg


Seriemoordenaar en -verkrachter Ronald Janssen heeft een vriendin. De vrouw, een godsdienstlerares, bezoekt hem al enkele maanden in de gevangenis en hun relatie is inmiddels van die aard dat straks ongestoord bezoek mogelijk is.


Drie onafhankelijke bronnen hebben onze redactie de voorbije dagen gemeld dat Ronald Janssen al geruime tijd het bezoek krijgt van een vrouw die duidelijk méér is dan een 'gewone' vriendin. Ongestoord bezoek is er nog niet geweest tussen de voormalige leraar en de godsdienstjuf, omdat daarvoor meestal een contact van een halfjaar moet worden aangetoond. Maar in de wandelgangen luidt het wel dat zo'n bezoek op de agenda staat. Het gevangeniswezen kan weinig ondernemen als beide partijen ermee instemmen. Zelfs niet in het geval van een verkrachter en moordenaar als Ronald Janssen.

Volgens psychiaters zou ongestoord bezoek verbieden ook niet correct zijn. "Janssen is veroordeeld tot levenslange opsluiting, niet tot 'levenslange opsluiting plus het verbod om ooit nog seks te hebben'." In het verleden liep het nochtans al eens fout af, toen een seriemoordenaar tijdens zo'n intiem bezoek zijn partner te lijf ging.

Ronald Janssen werd in 2011 veroordeeld voor de moorden op Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans. De nabestaanden van de slachtoffers reageren sereen. "Al begrijpen we niet dat een vrouw zich hiervoor kan openstellen."

Bron:HLN