10-12-14

Bonny: ‘Kerk vraagt hulp van buitenaf voor omgang pedofiele priesters’

acda9350-8083-11e4-9fed-bd91747f18d6_web_scale_0_0706215_0_0706215__.jpgDe Kerk vraagt ondersteuning van buitenaf bij beslissingen over de mogelijke herintegratie van priesters die veroordeeld zijn voor seksueel misbruik. Dat heeft bisschop Johan Bonny in de Kamer gezegd. Hij denkt aan steun vanuit de forensische psychiatrie, sociale en psychosociale diensten en de steuncentra van justitie.

In november ontstond heel wat ophef rond de intentie van de Brugse bisschop Jozef De Kesel om een priester uit Middelkerke opnieuw te benoemen tot pastoor, nadat die enkele jaren voordien een minderjarige had aangerand.

‘Allicht hadden we onvoldoende ingeschat hoe gevoelig het nog ligt en hoe dat vandaag overkomt’, erkenden De Kesel en zijn vicaris-generaal Koen Van Houtte woensdag in de ‘opvolgingscommissie seksueel misbruik’ in de Kamer.

'Geen kant en klare oplossing'

Niettemin is er soms simpelweg ‘geen kant en klare oplossing’, onderstreepte ook de Antwerpse bisschop Johan Bonny. De meeste daders zijn intussen overleden of hoogbejaard, terwijl 22 van hen de voorbije vijf jaar ook door Rome uit de Kerk zijn gezet. Maar voor een kleine groep is niet zomaar ’een levenslang ja of neen mogelijk’, vinden de bisschoppen.

De heisa rond de zoegeheten 'pedopriester' (die zou worden herbenoemd nadat hij in 2008 een minderjarige had aangerand, maar uiteindelijk na luid publiek protest zelf besliste om zijn functie neer te leggen, nvdr.) bewees begin december echter opnieuw hoe moeilijk het is om in concrete dossiers ‘tot een inschatting te komen die zowel professioneel gefundeerd als maatschappelijk aanvaardbaar is’, oordeelt Bonny.

De Kerk vraagt daarom hulp van buitenaf bij het beoordelen van een eventuele herintegratie. ‘Zonder die ondersteuning zijn de kerkelijke verantwoordelijken immers amper gewapend om beslissingen te nemen’, aldus nog de Antwerpse bisschop. Al is de basisregel hoe dan ook dat een voormalige dader ‘in geen geval nog kan worden ingezet in een werkveld met kinderen of jongeren’.

Bron:Het Nieuwsblad

Brandweerwagen en vuilniswagen delen in de brokken in Brugge

media_xll_7334519.jpg


Tijdens de ochtendspits in de Pathoekeweg in Brugge deelden een brandweerwagen van de Brugse brandweer en een vrachtwagen van de afvalintercommunale IVBO in de brokken.


Rond kwart na zeven knalde een personenwagen tegen een vuilniswagen van IVBO op de Pathoekeweg, kort nadat de vuilniswagen het depot had verlaten om te starten met de ophaalronde. Beide wagens raakten zwaar beschadigd.

De brandweerwagen die werd opgeroepen voor het ongeval met de vuilniswagen, raakte zelf ook betrokken bij een ongevalletje met een personenwagen, gelukkig met zeer minieme schade. Dit ongeval gebeurde ook op de Pathoekeweg, een eindje verderop in de buurt van de brandweerkazerne. Niemand raakte zwaargewond bij beide ongevallen.

Bron: Het Laatste Nieuws

08-12-14

Speurders zaak-Béatrice onderzoeken tientallen tips

d77f2530-7edf-11e4-a2fd-2e5932f51e22_web_translate_-1_915157_-10_24463__scale_0_0771095_0_0771095__.jpg


In de zaak van de moord op de 14-jarige Béatrice Berlaimont zijn tientallen tips binnengekomen bij de politie. ‘Twintig speurders onderzoeken tientallen en misschien wel honderden verklaringen in detail’, schrijft l’Avenir.


Volgens de krant zouden heel wat tips binnengestroomd zijn via Child Focus. Een aantal getuigen zouden Béatrice na haar verdwijning hebben opgemerkt. Er zouden ook ‘bizarre’ aanwijzingen zijn doorgespeeld, maar de speurders benadrukken dat ze alle tips grondig willen onderzoeken.

Het tienermeisje was sinds 21 november vermist. Haar lichaam werd begin vorige week teruggevonden in een bos nabij haar woning. De polsen van Béatrice waren vastgebonden en er hing een touw rond haar hals.

Zaterdagochtend woonden meer dan duizend mensen haar begrafenis bij in de Saint-Martinkerk in Aarlen. Veel inwoners van Aarlen kwamen hun steun betuigen aan de familie van het jonge gezin. De burgemeester van Aarlen, Vincent Magnus, was aanwezig, net zoals vertegenwoordigers van de brandweer en verschillende leerlingen van de school van het meisje.

In het overlijdensbericht van de 14-jarige adolescente, koos haar moeder voor de volgende woorden: ‘Envole-toi mon papillon, qu’au ciel tu puisses trouver la paix, qu’ici-bas tu n’avais pas.’ Vrij vertaald, ‘vlieg uit mijn vlinder, in de hemel kan je de rust vinden, die je hier beneden niet had’. Het bericht is ondertekend door de moeder, vader, stiefvader, stiefmoeder, grootouders, tante, nicht, kleine zus en stiefbroers en -zussen.

Bron:Het Nieuwsblad

Straffen met uitstel voor brand die leven kostte aan drie kinderen

2dde0df8-7ee8-11e4-a2fd-2e5932f51e22_web_scale_0_0732422_0_0732422__.jpg


Anderlecht - Moeder Fifi N., de elektriciteitsinstallateur en de -controleur hebben schuld aan de brand die op 20 november 2012 het leven kostte aan drie kinderen. De moeder had de drie kinderen alleen achtergelaten in de woning terwijl de installateur een deel van de oude elektriciteitsinstallatie niet had afgesloten en verwijderd en de controleur, ondanks de aanwezigheid van die oude installatie, een positief conformiteitsrapport had afgeleverd. Alledrie zijn ze veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden met uitstel.De brand in de gezinswoning in de Melkerijstraat werd rond 15 uur opgemerkt door voorbijgangers, die de hulpdiensten verwittigden. De Brusselse brandweer had het vuur snel onder controle maar vond in één van de kamers de levenloze lichamen van de drie kinderen, Brayn (4), Justine (3) en Timothé (2). De kinderen waren op het moment van de brand alleen thuis en zaten opgesloten in de slaapkamer. Hun vader was op zijn werk in Charleroi en moeder Fifi N. liep stage in een ziekenhuis in de buurt.

De brand was het gevolg van een oververhitting in een oude elektriciteitskabel. Volgens de rechtbank had de elektriciteitsinstallateur die moeten afsluiten en weghalen, wat hij niet had gedaan. De controleur had op zijn beurt nooit een positief rapport mogen opstellen aangezien hij op de hoogte was van de aanwezigheid van de oude kabel. Moeder Fifi had tenslotte nooit haar kinderen alleen mogen laten in de woning.

Elk van hen heeft dus in de ogen van de rechtbank een fout begaan die een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid uitmaakte. De vader van de kinderen stond ook terecht maar volgens de rechtbank kon hem niets verweten worden. Hij zou niet geweten hebben dat de kinderen alleen zouden blijven

Bron:Het Nieuwsblad